
Άρθρο της Andrea Vasquez (World Archery)
Αναδημοσίευση
Η τοξοβολία πεδίου είναι πιο διασκεδαστική όταν είστε σωστά προετοιμασμένοι.
Δεν απαιτεί μόνο ακρίβεια βολής αλλά και κατανόηση της αλλαγής του εδάφους και των συνθηκών, της τεχνικής και του απαραίτητου εξοπλισμού. Η στόχευση σε στόχους διαφορετικού μεγέθους και απόστασης απαιτεί πρόσθετες δεξιότητες και ιδιαίτερη αντίληψη ως προς το αγωνιστικό πεδίο.
Κατά το πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Field Archery, μέσα στο εκπληκτικό σκηνικό των Ιταλικών Άλπεων, οι αγωνιζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δύσκολες κλίσεις των χιονοδρομικών διαδρομών, με εξαντλητική φυσική διάταξη και ασταθείς καιρικές συνθήκες.
Κάθε στόχος στην τοξοβολία πεδίου είναι σημαντικός και ξεχωριστός. Κάποιοι μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, όμως κάθε έμπειρος τοξότης πεδίου πρέπει να αναπτύξει μια διαδικασία αξιολόγησης για το πως θα προσεγγίσει την κάθε μία βολή.
Ακούγεται δύσκολο αλλά η τοξοβολία στο πεδίο είναι πολύ διασκεδαστική και ταυτόχρονα ανταποδοτική. Ειδικά όταν είστε σωστά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε αυτές τις εννέα προκλήσεις που θα βρείτε στην πορεία.
1. ΘΕΣΗ ΒΟΛΗΣ
“Η μεγαλύτερη διαφορά που θα αισθανθείτε, σε σύγκριση με την τοξοβολία γηπέδου, είναι η διαφορετική στάση των ποδιών. Δεν είστε σε επίπεδο έδαφος, υπάρχει γρασίδι ή λάσπη που θα σας κάνουν να αλλάξετε το τρόπο που τοποθετείτε τα πόδια σας”, δήλωσε ο Matthew Requa.
Οι περισσότεροι τοξότες των ΗΠΑ προτιμούν να κρατούν τα πόδια τους κοντά όταν βρίσκονται σε άνισο έδαφος, αλλά ο Γάλλος JC Valladont είναι γνωστός για την επιλογή μιας πολύ πιο ανοιχτής στάσης.
Είναι, όπως τα περισσότερα πράγματα στην τοξοβολία, θέμα προσωπικής επιλογής. Το κλειδί είναι να βρούμε μια σταθερή βάση από την οποία να εκτελέσουμε τη βολή – και αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση πετρωμάτων, φυλλώματος ή και το σκάψιμο με το πόδι για τη δημιουργία επιθυμητής βάσης, όπως προτείνει ο Sander Dolderman.
2. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Στο σκέλος των αγώνων τοξοβολίας πεδίου αγνώστων αποστάσεων της World Archery γίνεται χρήση τεσσάρων προσωπείων στόχων διαφορετικής διαμέτρου, ανάλογα με την απόσταση. Η πρώτη πρόκληση είναι o υπολογισμός της διαμέτρου του στόχου και η δεύτερη, ο σωστός υπολογισμός της απόστασης.
Οι τεχνικές αναγνώρισης μεγέθους του προσωπείου στόχου περιλαμβάνουν τη σύγκριση της διαμέτρου του σε σχέση με τυχών προϋπάρχουσες τρύπες βελών ή με το μέγεθος του στόχου πάνω στο οποίο βρίσκεται το προσωπείο, αλλά αυτό μπορεί να έχει αμφίβολα αποτελέσματα.
Η εκτίμηση της απόστασης αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του. Οι περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούν συνδυαστικά το ένστικτό τους, την νοητική τμηματοποίηση της απόστασης σε επιμέρους εύκολα μετρήσιμα τμήματα καθώς και την σύγκριση του μέγεθος του στόχου με το μέγεθος του σκοπευτικού (αν αυτό υπάρχει).
“Αυτό που κάνω”, όπως δήλωσε η Linda Ochoa-Anderson, “είναι να προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου, ότι πέραν των ρυθμίσεων του σκοπευτικού μου, σημαντικότερο για να τεκμηριώσω τον υπολογισμό της απόστασης είναι η ορθή εκτέλεση της πρώτης βολής“.
3. ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ
Αντίθετα με το τι μπορεί να θεωρήσουν οι νεότεροι τοξότες, τόσο οι ανηφορικές όσο και οι κατηφορικές πλαγιές θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η πραγματική απόσταση της βολής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βαρύτητα επηρεάζει την πτήση του βέλους με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με το επίπεδο έδαφος.
Κατά τη βολή σε κατηφόρα, η βαρύτητα συνδράμει ώστε το βέλος να πετάει πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα στην ανηφορική βολή η τροχιά του βέλους δεν καμπυλώνει (dipping) τόσο πολύ.
Οι περισσότεροι τοξότες θα μειώσουν την εκτιμώμενη απόσταση του στόχου περισσότερο για μια κατηφορική βολή από ό,τι για μια ανηφορική – αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος του τόξου, τον εξοπλισμό και την τεχνική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον τελευταίο στόχο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ο οποίος βρίσκονταν σε ανηφόρα 60 μέτρων, οι περισσότεροι τοξότες του compound έπρεπε να ρυθμίσουν για βολή 54 μέτρων.
4. ΓΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ακόμη και αν οι προηγούμενοι υπολογισμοί είναι σωστοί, η επίτευξη της σωστής γωνίας του σώματος εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.
“Ελέγχω πάντα ότι η θέση μου, που είναι σαν ένα «Τ», είναι σωστή, ώστε να μπορώ να μετακινήσω τα ισχία μου σωστά”, δήλωσε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2018 Lisa Unruh.
Οι περισσότεροι αθλητές προσπαθούν να λυγίσουν από τους γοφούς προκειμένου να διατηρήσουν το σχήμα του άνω μισού σώματός τους όμοιο από στόχο σε στόχο. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό σε ακραίες γωνίες ενώ οι πιο ασυνήθιστες θέσεις θα προσθέσουν ένταση των μυών που επηρεάζει την πτήση του βέλους.
Οι τοξότες του recurve και του compound αντιμετωπίζουν πιο εύκολα αυτό το πρόβλημα λόγω των βοηθητικών εξαρτημάτων που υπάρχουν στα τόξα τους. Για τους τοξότες του barebow τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος είναι εξαιρετικά σημαντική.
5. ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΚΛΙΣΗ
“Βρείτε κάτι πίσω απ’τον στόχο που είναι ευθύ και κάθετο και στη συνέχεια προσαρμόστε το τόξο σας στην ευθεία αυτή. Αυτό θα σας βοηθήσει με τις γωνίες και θα αποφύγετε αστοχίες προς τα αριστερά ή δεξιά, λόγω μη ορθής ευθυγράμμισης του τόξου“, δήλωσε ο Requa.
Η κλίση του τόξου μπορεί να είναι ήδη ένα πρόβλημα των βολών στο επίπεδο έδαφος, αλλά όταν έχετε πλάγιες επικλινείς επιφάνειες και ασταθείς βάσεις στήριξης τα πράγματα δυσκολεύουν.
Μόλις μια μικρή απώλεια ευθυγράμμισης μπορεί να προκαλέσει δραματική απόκλιση της πτήσης του βέλους, γι’ αυτό και τα δέντρα είναι ο καλύτερος φίλος του τοξότη στο πεδίο (αν εξαιρέσει κανείς το “αλφάδι” των σύνθετων τόξων). Συνήθως τα δέντρα αναπτύσσονται κάθετα προς τα πάνω και έτσι μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση με το άνω άκρο του τόξου, για να εξασφαλιστεί η ορθή ευθυγράμμιση.
Παραδόξως, ακόμη και όταν δεν υπάρχει επικλινής επιφάνεια και η γωνία τόξου είναι σωστή, ο τοξότης μπορεί να αισθανθεί τη θέση του αφύσικη λόγω του εδάφους.
6. ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Tο επίπεδο φωτισμού δεν αλλάζει μόνο την αντίληψη του ματιού ως προς αποτίμηση της απόστασης και την εκτίμηση του στόχου, αλλά η αντίθεση ανάμεσα στο φως και τη σκιά μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη στόχευση – ειδικά για το compound.
Πολλοί τοξότες του compound επιλέγουν είτε ένα peepsight με μεγαλύτερο άνοιγμα ή ένα σκοπευτικό με μικρότερη μεγέθυνση ή και τα δύο.
7. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΟΛΗΣ
Παρά τα όσα προαναφέρθηκαν, ο στόχος του τοξότη παραμένει η πραγματοποίηση μιας καλής βολής.
“Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά πρέπει να στοχεύετε σωστά και να εκτελέσετε καλά την βολή”, δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2016, Steve Anderson.
“Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προπόνησης και της συμμετοχής σε πραγματικό αγώνα, της κατανόησης ως προς τη βολή με κλίση εδάφους και το αποτέλεσμα της προσπάθειας”.
Η κατανόηση έρχεται μόνο με την εμπειρία.
8. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ακόμη πιο σημαντικό από μία καλή βολή είναι η εκτίμηση του τοξότη ως προς αυτή. Τόσες πολλές παράμετροι, καθώς και η ποιότητα εκτέλεσης, επηρεάζουν την κατάληξη του βέλους έτσι ώστε η όλη αυτή διαδικασία να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την τελική επιτυχία.
Ήταν μια καλή βολή; Σκόπευσα σωστά; Υπολόγισα σωστά την απόσταση και την θέση του σώματος;
“Βεβαιωθείτε ότι το πρώτο βέλος σας είναι και το καλύτερο, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε μετά από αυτό. Εάν το πρώτο βέλος δεν πάει καλά, τότε να ελπίζετε ότι το δεύτερο θα πάει καλύτερα ή τουλάχιστον θα έχετε μια ιδέα για το πού θα χτυπήσει “, δήλωσε ο expert του barebow John Demmer III.
Ασχέτως αν το πρώτο βέλος πάει καλά ή άσχημα, ένας καλός τοξότης του field θα μάθει από αυτό – πώς ανταποκρίνεται το τόξο του, αν τα τα σημάδια του είναι σωστά και πως προσγειώνονται τα βέλη του – και θα αποτελούν παρακαταθήκη για τον επόμενο στόχο στην πορεία του αγώνα.
9. ΚΑΙΡΟΣ, ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Εκτός από όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τεχνική και την ψυχολογία, υπάρχουν και οι καιρικές συνθήκες – οι οποίες, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε σύγκριση με την εκάστοτε απόσταση του στόχου.
Καθότι είναι πρακτικά αδύνατο να μετακινείσαι κάτω από μία τέντα, το να χρησιμοποιείς την προστασία που σου παρέχουν τα δέντρα, το να προστατεύεις τον εξοπλισμό σου και να κρατάς τα πράγματα έξω από τη λάσπη, αναδεικνύονται σε σημαντικές ικανότητες.
Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική. Κάποιες είναι ομαλές, ενώ άλλες έχουν περισσότερες φυσικές ιδιομορφίες. Τα 6 και πλέον χιλιόμετρα στην Cortina δεν ήταν εύκολα. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1500μ. και υποξικό περιβάλλον, με συνέπεια το περπάτημα στις πλαγιές να μην είναι καθόλου εύκολο και να μοιάζει με ορειβασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών παλμών, με πιθανή επίδραση στην ορθή εκτέλεση των βολών.
“Στους αγώνες ο χρόνος δεν περνάει εύκολα και οι συνθήκες σκληρές, έτσι νομίζω ότι το να παραμένεις πνευματικά συγκεντρωμένος στο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό “, δήλωσε ο Paige Pearce.
“Είναι πολύ εύκολο να επέλθει νοητική κούραση και να υπάρξουν κάποιες περιττές απώλειες σε βαθμούς, οπότε πρέπει πραγματικά να είστε διανοητικά ισχυροί, είτε με βροχή, είτε με ισχυρό άνεμο είτε με δύσκολο για τη στάση έδαφος“.
Ποιό είναι λοιπόν το όφελος που αποκομίζουν οι αθλητές όταν αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις προκλήσεις;
Μα φυσικά, η ικανοποίηση να πετύχεις τον στόχο.
Πηγή: <1>
Φώτο: ΑΣΤ Κορύβαντες
Μετάφραση: Σμυρόγλου Ερασμία – Κορνίζου Ναπολέων