Οι κατώτερες των προσδοκιών εμφανίσεις των αθλητών της Ν.Κορέας και των ΗΠΑ έδωσαν την ευκαιρία σε χώρες όπως η Κροατία, η Ταϊπέι και η Γαλλία να αναδείξουν το ταλέντο των καλύτερων αθλητών τους με την κατάκτηση πολλών μεταλλίων κατά την τέταρτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο.

Ολυμπιακό τόξο ανδρών

Συγκλονιστικός τελικός που κρίθηκε στο tiebreak υπέρ του τούρκου Mete Gazoz απέναντι στον νοτιοκορεάτη Lee Woo Seok. O τούρκος πρωταθλητής είχε πετύχει την υψηλότερη βαθμολογία και κατά τον γύρο κατάταξης πιστοποιώντας την εξαιρετική του κατάσταση. Μεγάλη επιτυχία και για τον αυστραλό Taylor Worth με την νίκη του απέναντι σε – ένα εκ των φαβορί – Steve Wijler, στη μάχη της τρίτης θέσης (σκορ 6-4). Η νίκη του Worth του εξασφάλισε παράλληλα και μια θέση για την τελική φάση της Σαμψούντας.

Η επιτυχία της Αυστραλίας συνεχίστηκε και στο ομαδικό των ανδρών με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου απέναντι στο Καζακστάν. Φοβερή μάχη έγινε για το χρυσό και μάλιστα με ανατροπή και shoot-off για την ομάδα της Ταϊπέι απέναντι στη Ν.Κορέα. Στο τελευταίο του βέλος, ο Wei Chun-Heng δεν χρειάζονταν απλά 10 αλλά και καλύτερο από εκείνο του αντιπάλου του Im Dong Hyun, με την μέτρηση των κριτών να δικαιώνει τον αθλητή της Ταϊπέι.

 

Ολυμπιακό τόξο γυναικών

Η προσπάθεια της Γερμανίας με την Lisa Unruh για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου εντός έδρας σταμάτησε πάνω στην Lee Eun Gyeong, με την νοτιοκορεάτισα να εκπληρώνει το στόχο της για πρόκριση στα τελικά της Σαμψούντας. Σε μία ακόμη αναμέτρηση ανάμεσα σε Ν.Κορέα και Ταϊπέι, αυτή τη φορά για το χάλκινο των γυναικών, η Jung Dasomi επικράτησε της Tan Ya-Ting με σκορ 6-4.

Το δεύτερο και τελευταίο χρυσό για την Ν.Κορέα ήρθε στο ομαδικό των γυναικών με την άνετη νίκη τους απέναντι στη Μ.Βρετανία (σκορ 6-0) και τρίτη την ομάδα της Ταϊπέι, 5-1 έναντι της Δανίας.

 

Σύνθετο τόξο ανδρών 

Δεύτερη πρωτιά στη σεζόν για τον ολλανδό Mike Schloesser ο οποίος, αν και είχε ήδη προκριθεί στα τελικά της Σαμψούντας (μετά τη νίκη του στην Αττάλεια), έδωσε πάλι τον καλύτερό του εαυτό κερδίζοντας στον τελικό τον κροάτη Domagoj Buden με σκορ 146-145. Με αυτόν τον τρόπο και λόγω της ειδικής βαθμολογίας, ο γάλλος Pierre-Julien Deloche κέρδισε το εισιτήριο για τα τελικά. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο επίσης γάλλος Sebastien Peineau.

Το αποτέλεσμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση σε αυτήν την φάση του παγκοσμίου κυπέλλου, ήταν η επικράτηση της Κροατίας έναντι του απόλυτου φαβορί στο ομαδικό του συνθέτου, την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών (σκορ 235-233). Με τον τρόπο αυτό, η Κροατία κατέκτησε το πρώτο της χρυσό σε ομαδικό αγώνισμα από την απαρχή της διοργάνωσης. Οι ΗΠΑ, μετά το αρχικό τους προβάδισμα κατά τη διάρκεια του τελικού, φάνηκαν (κατά γενική εντύπωση) να υποτιμούν τους αντιπάλους τους με αποτέλεσμα πέσουν θύμα έκπληξης. Την τρίτη θέση στο ομαδικό κατέκτησε η Ιταλία με 231-230 απέναντι στη Ρωσία.

 

Σύνθετο τόξο γυναικών

“Ποτέ δεν είναι αργά” για την Sophie Dodemont, η οποία στα 44 της χρόνια κέρδισε το πρώτο της χρυσό σε φάση παγκοσμίου κυπέλλου και παράλληλα την πρόκριση για την Σαμψούντα. Τρίτη θέση και πρόκριση στα τελικά για την ιταλίδα Marcella Tonioli. Έκπληξη θεωρήθηκε το γεγονός ότι η τουρκάλα Yesim Bostan βρέθηκε εκτός βάθρου.

Με την Sophie Dodemont στη σύνθεσή της, η Γαλλία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο ομαδικό του συνθέτου γυναικών σε αγώνα πόντο με πόντο απέναντι στην Ινδία (σκορ 229-228). Νωρίτερα, στον πρώτο γύρο, οι γαλλίδες είχαν καταρρίψει το εθνικό τους ρεκόρ. Τρίτη η Τουρκία με την νίκη της απέναντι στην Ταϊπέι και σκορ 232-228.

Μικτά ομαδικά

Την παρτίδα για τις ΗΠΑ έσωσε η μικτή τους ομάδα στο σύνθετο (Pearce Gore/Schaff) με τη νίκη τους στον τελικό απέναντι στο φοβερό δίδυμο της Δανίας Jensen/Hansen. Χάλκινο στο σύνθετο για τη Ινδία.

Στο μικτό του ολυμπιακού τόξου τα μετάλλια μοιράστηκαν Ταϊπέι, Ν.Κορέα και Τουρκία.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ (χρυσά/αργυρά/χάλκινα)

  1. Ν.Κορέα                                  2/3/1
  2. Γαλλια-Ταίπέι                         2/0/1
  3. ΗΠΑ-Κροατία-Ολλανδία        1/1/0
  4. Τουρκία                                   1/0/2
  5. Ινδία                                        0/1/1
  6. Γερμανία-Δανία-Μ.Βρετανία 0/1/0
  7. Αυστραλία-Ιταλία                   0/0/2

 

Πηγή/photos: worldarchery.org