Η αγωνιστική περίοδος για τα 18μ. ξεκίνησε ήδη στη χώρα μας με τον αγώνα της Πάτρας, το Indoor Archery World Series βρίσκεται πρό των πυλών (23/11, Λουξεμβούργο) και εμείς ανασύρουμε από το αρχείο της World Archery το άρθρο της 25/10/16 με τις 10 συμβουλές (tips) μερικών εκ των κορυφαίων του αγωνίσματος:

  1. Προτεραιότητα στην τεχνική: ο νικητής του 2016 στο Las Vegas Sergio Pagni (compound) παραδέχεται ότι αλλάζει ελαφρώς την τεχνική του στους αγώνες κλειστού χώρου προσπαθώντας να βρεί την πιο άνετη γι’αυτόν θέση σκόπευσης.
  2. Κάθε βέλος μετράει: τα σκορ στον κλειστό ανεβαίνουν ψηλά και μία μόνο κακή βολή μπορεί να σε αφήσει πίσω στον ανταγωνισμό. Η απόδοση που απαιτείται σε όλες ανεξαιρέτως τις βολές είναι η καλύτερη προετοιμασία και για τον ανοιχτό χώρο που έπεται, σύμφωνα με τον Lucas Daniel (recurve).
  3. Focus στα 18 μέτρα: ο σπεσιαλίστας του κλειστού χώρου Matteo Fissore (recurve), όντας πιο ενεργός αγωνιστικά κατά την χειμερινή περίοδο και εστιάζοντας την προπόνησή του σε αυτό, δηλώνει ότι έτσι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για να αναρριχάται στους πίνακες κατάταξης.
  4. Χρησιμοποίησε χοντρά βέλη: “οι γραμμές δίνουν πόντους και αυτό είναι σημαντικό” δηλώνει ο Peter Elzinga, γι’ αυτό και στο compound σπάνια βλέπουμε αθλητές να μην ακολουθούν αυτόν τον κανόνα.
  5. “Κατέκτησε” τη βολή σου: ο μακρόχρονα κορυφαίος στο compound Braden Gellenthien δηλώνει ότι το να έχεις τον πλήρη έλεγχο μιας καλής τεχνικής σε συνδυασμό με την επιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι οδηγός προς την επιτυχία.
  6. Ακουλούθησε τις οδηγίες του προπονητή σου: γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται δίπλα σου….
  7. Σκόπευση: τα 18 μέτρα δεν είναι μακρυνή απόσταση όμως το κέντρο του στόχου φαίνεται σαν το κεφάλι της καρφίτσας. Το κλειδί, σύμφωνα με τον προπονητή Mel Nichols, είναι η σταθερή σκόπευση χωρίς να επιτρέπετε αποκλίσεις από το κέντρο.
  8. Αναζήτησε νέες γνώσεις: η Mackenzie Brown (recurve) βλέπει τη χειμερινή περίοδο λίγο διαφορετικά. Αν και θέλει να παραμένει ανταγωνιστική, θεωρεί την περίοδο αυτή ως την καταλληλότερη ευκαιρία για τη δοκιμή εξοπλισμού και την αναζήτηση νέων γνώσεων για το άθλημα. Όπως σοφά προσθέτει, “ποτέ μην αφήσετε μία ήττα να σας καθορίσει εκτός αν σας καθορίζει ως κάποιον που γίνεται καλύτερος από την απώλεια”.
  9. Μείνε σε εγρήγορση: με το στόχο τόσο κοντά και τις υψηλές απαιτήσεις ως προς τη σκόπευση είναι εύκολο να παρασυρθείς ως προς το χρόνο.  Η Crystal Gauvin  (compound) αναφέρεται στην εγρήγορση που πρέπει να έχει ο τοξότης για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις.
  10. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος: ο Stephan Hansen μας υπενθυμίζει το αυτονόητο. Όλα σχετίζονται με την καλή προπόνηση και τη σωστή προετοιμασία.

Πηγή: 

https://worldarchery.org/news/146238/10-top-tips-shooting-pro-scores-indoors

Κοινοποιήστε: