Άρθρο του Chris Wells (worldarchery.org) για τις επαγγελματικές και πανεπηστημιακές ομάδες στη Ν.Κορέα:

https://worldarchery.org/news/160684/professional-archery-teams-korea

 

Ελεύθερη μετάφραση:

Η Κορέα κυριαρχεί στην τοξοβολία από τότε που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988.

Η ομάδα δεν είναι ασυναγώνιστη αλλά έχει περισσότερους ελίτ τοξότες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Η δημιουργία της εθνικής ομάδας της Κορέας περιγράφεται συχνά ως το πιο δύσκολο κομμάτι της σταδιοδρομίας του αθλητή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μοντέλο απόδοσης βασίζεται σε ένα σύστημα πλήρους φοίτησης μαθητών-αθλητών και επαγγελματικών ομάδων, που χρηματοδοτούνται και διοικούνται από κυβερνητικές αρχές ή εταιρείες από όλες τις γωνιές της κορεατικής βιομηχανίας.

Επιλεγμένα σχολεία τροφοδοτούν μαθητές-αθλητές στο σύστημα, μέσα από το οποίο επιλέγονται από το scouting των ομάδων.

Το σύστημα αυτό δεν είναι μοναδικό στην τοξοβολία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ λίγους από τους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας είναι δυνατή η πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για ομάδες που έχουν δημιουργηθεί αποκλειτικά και μόνο για τον ανταγωνισμό των κορυφαίων τοξοτών.

Ενώ πολλές άλλες χώρες ξεκινούν από ισχυρές βάσεις συμμετοχής του κοινού στο άθλημα και εν συνεχεία επιλέγονται όσοι ξεχωρίζουν στις επιδόσεις, στην Κορέα συμβαίνει το αντίθετο. Διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα δημιουργίας κορυφαίων αθλητών αλλά παράλληλα αναπτύσσει εγκαταστάσεις και υποδομές που διευκολύνουν τη διάδοση του αθλήματος σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως για παράδειγμα το “Seoul’s archery café”. 

Αυτό το εξαιρετικά ανεπτυγμένο συλλογικό και ανταγωνιστικό σύστημα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ν.Κορέα κυριαρχεί στο άθλημα για 30 χρόνια.

Μερκά χαρακτηριστικά στοιχεία:

1. Οι ομάδες διοικούνται από πανεπιστήμια, εταιρείες, αστικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις ή αθλητικές αρχές εντός των περιφεριών.

2. Μόνο δύο σύλλογοι, το Εθνικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κορέας και το Chungju City, διοικούν ομάδες και για τους τέσσερις κλάδους: recurve και compound, άνδρες και γυναίκες. Όλοι οι άλλοι επικεντρώνονται μόνο σε ένα, δύο ή τρία. Τα μέλη της εθνικής ομάδας του 2018 Im Dong Hyun, Kim Woojin και Choi Bomin προέρχονται την πόλη Chungju.

3. Ο Lee Woo Seok, φετινός νικητής της Antalya προέρχεται την ομάδα Sangmu, η οποία διευθύνεται από το σώμα εκπαίδευσης του Κορεατικού στρατού, γι’ αυτό και κατά τις απονομές χαιρετά στρατιωτικά.

4. Στην Κορέα υπάρχουν 28 επαγγελματικές ομάδες για το recurve ανδρών, 29 για το recurve γυναικών, 6 για το compound ανδρων και 9 για το compound γυναικών.

5. Μερικές από τις ομάδες συνεργάζονται άμεσα. Η ολυμπιονίκης Chang Hye Jin αγωνίζεται στην LH, μια κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Σεούλ. Η LH διαθέτει μόνο γυναικεία ομάδα recurve και ως προς τη διοικητική και προπονητική διάρθρωση συνεργάζεται άμεσα με την Seoul City, μια ανδρική ομάδα recurve.

 

Κοινοποιήστε: