Το αγωνιστικό σκέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Field Archery ξεκινά σήμερα με τους προκριματικούς γύρους κατάταξης, όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα περιλαμβάνει και γύρους shoot-up σε ατομικές αναμετρήσεις, ένα σύστημα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στα World Games της Πολωνίας το 2017.

Το σύστημα διεξαγωγής

Προκριματικά: Οι αθλητές αγωνίζονται για δύο ημέρες σε προκαθορισμένες διαδρομές 24 στόχων μέσα από τα δάση και γύρω από το ορεινό τοπίο. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει τη διαδρομή από στόχους σε προσημειωμένες αποστάσεις ενώ κατά τη δεύτερη μέρα, οι αποστάσεις των στόχων είναι άγνωστες προς τους αθλητες. Ο κάθε τοξότης ρίχνει τρία βέλη σε κάθε στόχο τύπου field.

Οι αποστάσεις βολής κυμμαίνονται  από 5 έως 60 μέτρα. Οι στόχοι έχουν διάμετρο 20 έως 80 εκατοστά με βαθμονόμηση από 1 έως 6. 

Οι αθλητές κατατάσσονται σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία τους και για τους 48 στόχους του διημέρου.

Ατομικοί γύροι: Οι δύο πρώτοι των προκριματικών ανά κατηγορία προκρίνονται απ’ευθείας στα ημιτελικά. Όλοι οι υπόλοιποι χωρίζονται σε τέσσερεις ομίλους ανάλογα με τη θέση που κατέλαβαν.

Οι δύο τελευταίοι (ως προς τη βαθμολογία του προκριματικού) σε κάθε όμιλο αναμετρώνται μεταξύ τους με τον νικητή να αντιμετωπίζει τον αμέσως υψηλότερο στη βαθμολογία – και ούτω καθεξής – μέχρι να προκύψει ο νικητής του ομίλου. Στη συνέχεια οι νικητές των τεσσάρων ομίλων αναμετρώνται μεταξύ τους για δύο θέσεις στα ημιτελικά.

Για να δείτε τον καθορισμό και το πρόγραμμα των match-ups ανά κατηγορία πατήστε εδώ.

Ημιτελικοί-Τελικοί: σε κάθε κατηγορία, οι δύο τοξότες που προκρίθηκαν από τον προκριματικό γύρο αναμετρώνται με τους δύο νικητές των ατομικών γύρων για να προκύψουν τα ζευγάρια των τελικών του χρυσόυ και του χάλκινου μεταλλίου.

 

Για το 3 στα 3 Brady Ellison και Erik Jonsson

Μετά την επικράτησή τους στα παγκόσμια field archery του Ζάγκεμπ (2014) και Δουβλίνου (2016), ο αμερικανός θρύλος Brady Ellison (recurve) και ο σουηδός πολυνίκης του barebow Erik Jonsson στοχεύουν στην κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου.

Ο Ellison θα βρει απέναντί του τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2012, γάλλο Jean-Charles Valladont αλλά και τον δευτεραθλητή του 2016 στο recurve Sebastian Rohrberg από την Γερμανία. Στο γυναικείο recurve απουσιάζει η βρετανή πρωταθλήτρια του 2016 Amy Oliver, όμως οι συμπατριώτισσές της Naomi Folkard και Bryony Pitman βρίσκονται εκεί για να κρατήσουν τον τίτλο για την Γηραιά Αλβιώνα. Επίσης, φαβορί για τον τίτλο θεωρείται και η γερμανή Lisa Unruh, No.5 στην παγκόσμια κατάταξη του recurve και χρυσή πρωταθλήτρια των World Games του 2017.

Στο barebow, o Erik Jonsson θεωρητικά απειλείται από τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2010, φινλανδό Pasi Ahjokivi και τον νικητή των World Games Istvan Kakas από την Ουγγαρία. Στις γυναίκες, η νικήτρια του 2016 Chantal Porte απουσιάζει όμως οι γάλλοι στηρίζονται για φέτος στην Christine Gauthe, η οποία όμως θα βρεί αντιμέτωπες τις Lina Bjorklund (Σουηδία, πρώτη το 2012 και το 2014), Eleanora Strobbe (Ιταλία, πρώτη το 2010) και Cincia Noziglia (Ιταλία, νικήτρια των World Games).

Τον τίτλο του στο compound ανδρών υπερασπίζεται ο αμερικανός Steve Anderson, όμως εκεί βρίσκεται και ο κορυφαίος τοξότης της κατηγορίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο ολλανδός Mike Schloesser. Μεγάλες μάχες θα γίνουν και στο γυναικείο compound με τη συμμετοχή της κατόχου του τίτλου Irene Franchini (Ιταλία), της αργυρής παγκόσμιας πρωταθλήτριας Linda Ochoa-Anderson (Μεξικό) αλλά και τις Anne Lantee (Φινλανδία, 1η το 2010) και Jamie Van Natta (ΗΠΑ).

Βέβαια, η καινοτομία των ατομικών γύρων σε αυτό το πρωτάθλημα, όπως μας έχει δείξει η εμπειρία των ολυμπιακών γύρων στην τοξοβολία ανοιχτού και κλειστού χώρου, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει εκπλήξεις και απρόβλεπτα αφού πολλοί τοξότες παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως προς την απόδοσή τους ανάμεσα στους γύρους κατάταξης και τα knock-out.

To μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένεται μια συναρπαστική διοργάνωση για τους λάτρεις της τοξοβολίας.

 

Πηγές: 1  2  3

Κοινοποιήστε: