Ένας από τους τοξότες που έκλεψαν την παράσταση στο πρόσφατο World Archery Masters της Λωζάνης ήταν σίγουρα ο 79-χρονος Εσθονός Aleksander Kiskonen, ο οποίος ήταν και ο νικητής στην κατηγορία 70+ για το compound ανδρών.

Η World Archery αφιερώνει ολόκληρο άρθρο της για τον καταπληκτικό αυτό αθλητή:

https://worldarchery.org/news/162405/no-age-limit-archery-says-79-year-old-aleksander-kiskonen

Ελεύθερη Μετάφραση:

Στα 79 του χρόνια, η καριέρα του Aleksander Kiskonen είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Ο γηραιότερος από τους 365 αθλητές που συναγωνίστηκαν στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters στη Λωζάνη τον Αύγουστο του 2018, αγωνίστηκε σε δύο αγώνες 60+ και κέρδισε το 70+ indoor event των ανδρών.

“Ήρθα εδώ επειδή ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που μπορούσα να συναγωνιστώ με ανθρώπους σχεδόν της ίδιας ηλικίας σαν εμένα”, δήλωσε ο Kiskonen.

“Νιώθω ότι μπορώ να ανταγωνιστώ με τους νεότερους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στον αγώνα του field, οι τοξότες των 70+ κινούνταν πολύ πιο γρήγορα  από ότι οι άλλες ομάδες. Έτρεχαν εκεί σαν σκίουροι. Αυτό ήταν ένα καλό συναίσθημα. Είμαστε μεγαλύτεροι, αλλά είμαστε γρηγορότεροι. “

Ο Aleksander είναι ενεργός αθλητής στην πατρίδα του. Ταξίδεψε και στο εξωτερικό μερικές φορές αλλά αισθάνεται άνετα να ταξιδεύει ως μέλος της εσθονικής ομάδας που παρευρέθηκε στη Λωζάνη.

“Δεν ήξερα ότι θα έρχονταν πολλοί άλλοι τοξότες, οπότε δεν ήρθα για ένα συγκεκριμένο μετάλλιο. Ήθελα την εμπειρία, και ειδικά στον αγώνα τοξοβολίας πεδίου. Η Εσθονία είναι πολύ επίπεδη και ήθελα να δω με τι μοιάζει με ένας πραγματικός αγώνας field”, είπε.

“Ήταν πραγματικά καλό. Όλα τα στοιχεία ήταν εκεί”.

Ένας μεταλλουργός, συνταξιούχος εδώ και 15 χρόνια, ο Aleksander άρχισε τοξοβολία το 1995 σε ηλικία 55 ετών.

Η ιστορία του είναι οικεία σε πολλούς. Δανείστηκε ένα τόξο, στόχευσε για μερικές ώρες και έπειτα, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, προπονούνταν για μερικές ώρες κάθε εβδομάδα – και αυτό δεν σταμάτησε ποτέ.

“Έχω κάνει τον αθλητισμό σε όλη μου τη ζωή: σκι, τρέξιμο… Έτρεχα κάθε μέρα μέχρι που ήμουν 67 ετών, και στη συνέχεια έριχνα με το τόξο. Όταν δεν έτρεχα, έκανα 25 χιλιόμετρα σε rollerblades”, είπε.

“Εργάστηκα στη Φινλανδία και το χειμώνα πήγαινα για σκι αντοχής. Αυτή ήταν η ρουτίνα μου”.

Λίγους μήνες πρίν τα 80, ο ενεργός τρόπος ζωής του Aleksander δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Θα παραμείνει στη γραμμή όσο μπορεί.

“Όσο περνούν τα χρόνια, με δυσκολεύει η όραση μου”, είπε. “Αλλά δεν υπάρχει όριο. Μέχρι που δεν θα μπορώ να δω, υποθέτω”.

Κοινοποιήστε: