Βασικός Εξοπλισμός


O βασικός εξοπλισμός ενός τοξότη είναι:

   το Τόξο, σύγχρονο ή παραδοσιακό

   τα Βέλη, συνθετικά ή ξύλινα ανάλογα με το τόξο και το αγώνισμα

–   η Φαρέτρα, για την ασφαλή τοποθέτηση των βελών κατά τη διάρκεια του αγώνα

–   τα Προστατευτικά, για τα δάχτυλα, το βραχίονα και το στήθος ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμών κατά τη βολή

 


 Τόξα

Όλα ξεκινούν από ένα τόξο. Από την πρώτη στιγμή που ο αθλητής έρθει σε επαφή με ένα εκπαιδευτικό τόξο, η επαφή του με το άθλημα αποκτά άλλη διάσταση. Η διαχρονική σχέση του ανθρώπου με την τοξοβολία, περνώντας στη διάρκεια των αιώνων μέσα στο “ψυχικό DNA”, κατέστησε το τόξο μία φυσική προέκταση του σώματος και των χεριών.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τόξων που μπορεί να επιλέξει ο αθλητής, ανάλογα με την προτίμηση, την κλίση του, την οικονομική του δυνατότητα αλλά και τη σωστή καθοδήγηση από έναν έμπειρο προπονητή. Οι συνηθέστεροι τύποι τόξων που απαντώνται κυρίως σε αθλητικές διοργανώσεις, γυμναστικές επιδείξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι:

   Ολυμπιακό Αντίκυρτο (Olympic Recurve)

Η ονομασία του προκύπτει από την ένταξή του στο ολυμπιακό πρόγραμμα της τοξοβολίας και από το σχήμα των άκρων του που καμπυλώνουν μακριά απ’ τον τοξότη καθώς επεκτείνονται . Πλαισιώνεται από διάφορα εξαρτήματα όπως το σκοπευτικό, το κουμπί εμβόλου, τους σταθεροποιητές κ.α. που συνεπικουρούν τον τοξότη στη βολή. Κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο, πλαστικό, fiberglass, ανθρακονήματα ή κράματα αλουμινίου και μαγνησίου.

   Σύνθετο (Compound)

Τόξο που περιλαμβάνει ένα σύστημα χορδών και τροχαλιών για το λύγισμα των άκρων, προσδίδοντας ένα μηχανικό πλεονέκτημα στον τοξότη αφού απαιτείται λιγότερη ενέργεια για τη βολή. Τα υλικά κατασκευής του είναι παρόμοια με το ολυμπιακό αλλά για τα άκρα του χρησιμοποιούνται και πιο σύνθετα.

〉   Barebow

Ως barebow ορίζεται κάθε αντίκυρτο τόξο διαιρούμενο ή μονοκόμματο χωρίς τα βοηθητικά εξαρτήματα που περιλαμβάνει το ολυμπιακό, έτσι ώστε το σώμα του να περνά μέσα από δακτύλιο συγκεκριμένης διαμέτρου.

〉   Παραδοσιακά Τόξα

Τα ξύλινα παραδοσιακά τόξα αποτελούν πιστά αντίγραφα εκείνων που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας ως όπλα για τη θήρα και τη μάχη. Υπάρχει πληθώρα επιλογών σε σχέση με φύση και το σχήμα τους αφού η παράδοση κάθε λαού σχετίζονταν με διαφορετικές ανάγκες, ασκούσε διαφορετικές τεχνικές ενώ είχαν πρόσβαση και σε διαφορετικούς τύπους ξύλου.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που απαντώνται σήμερα και σε αθλητικές δραστηριότητες είναι:

Παραδοσιακό Αντίκυρτο

 

 

 

 

 

 

Longbow

 

 
Flatbow 

 

 

 

 

 

 

 

κ.α.