Τα Αγωνίσματα της Τοξοβολίας


 

Ανάλογα με τον εξοπλισμό, τους κανόνες και το χώρο διεξαγωγής, η τοξοβολία περιλαμβάνει διάφορα είδη αγωνισμάτων με κυριότερα τα εξής:

Σκοπευτική Τοξοβολία (Target Archery)

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή του αθλήματος και διακρίνεται σε ανοιχτού και κλειστού χώρου

Στον ανοιχτό χώρο η σκόπευση γίνεται σε σταθερό στόχο αποτελούμενο από ομόκεντρους βαθμολογούμενους κύκλους και από προκαθορισμένη απόσταση. Η διάμετρος του στόχου είναι 122cm για το αντίκυρτο και 80cm για το σύνθετο τόξο.

H απόσταση βολής ποικίλει ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, το τόξο και τη διοργάνωση με επίσημες αποστάσεις:

  • 90-70-50-30m για το αντίκυρτο ανδρών
  • 70-60-50-30m για το αντίκυρτο γυναικών
  • 90-70-50-30m για το σύνθετο ανδρών
  • 70-60-50-30m για το σύνθετο γυναικών

Στον κλειστό χώρο οι προδιαγεγραμμένες αποστάσεις είναι τα 18m & 25m και η βολή γίνεται είτε σε τριπλό κάθετο στόχο διαμέτρου 20cm ή σε μονό στόχο διαμέτρου 40cm.

 

Διαφοροποιήσεις ως προς τους στόχους και τις αποστάσεις μπορεί να υπάρχουν, ανάλογα με τη διοργάνωση, για τα τόξα χωρίς σκοπευτικά (barebow, longbow κλπ.)

Τέλος, ειδικές κατηγορίες είναι ενταγμένες στο αγώνισμα της σκοπευτικής τοξοβολίας και αφορούν αθλητές με αναπηρία (Para Archery).

 

 

  Τοξοβολία Πεδίου (Field Archery)

Πραγματοποιείται σε ανοιχτό στίβο πολλαπλών στόχων και αποστάσεων, ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις ως προς τη φύση και την κλίση του εδάφους, τα εμπόδια, τον φυσικό φωτισμό και την σκίαση των στόχων. Συνήθως οι αποστάσεις δεν είναι προκαθορισμένες και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εύστοχη βολή.

 

Τρισδιάστατη Τοξοβολία (3D Archery

Πρόκειται για τοξοβολία πεδίου με τη διαφοροποίηση ότι οι επίπεδοι στόχοι αντικαθίστανται από τρισδιάστατα μοντέλα ή ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος.

 

Τοξοβολία Εδάφους δια Καμπύλης (Clout Archery)

Σε αυτό το αγώνισμα ο στόχος βρίσκεται παράλληλα με το έδαφος και διακρίνεται από μία σημαία (clout) πάνω σε αυτόν. Γύρω από τη σημαία ορίζονται οι ζώνες βαθμολόγησης και οι συνήθεις αποστάσεις βολής ξεπερνούν τα 100m μετατρέποντας την κάθε βολή σε μία πραγματική πρόκληση ακόμα και για τον πιο έμπειρο τοξότη.

 

Τοξοβολία Μέγιστου Βεληνεκούς (Flight Archery)

Σε αυτό το αγώνισμα ο σκοπός είναι η εκτόξευση του βέλους στη μέγιστη δυνατή απόσταση από τη θέση του τοξότη κατά τα πρότυπα του ακοντισμού.

 

Σύνθετα Αγωνίσματα Τοξοβολίας

Η ιδιαίτερη παράδοση κάποιων λαών και η ανάπτυξη του αθλήματος στο ευρύτερο κοινό οδήγησε στη δημιουργία σύνθετων αγωνισμάτων που περιλαμβάνουν και την τοξοβολία. Τα πιο διαδεδομένα από αυτά είναι:

›  η Έφιππη Τοξοβολία (Mounted Archery)

 

›  η Δρομική Τοξοβολία (Run Archery)

 

›  η Χιονοδρομική Τοξοβολία (Ski Archery)

κ.α.